نقش هوش مصنوعی در مدارس و آموزش و پرورش
- 1399/9/28
- 1970
- هوش مصنوعی
چرا هوش مصنوعی در آموزش و پرورش و مدارس اهمیت دارد؟
هوش مصنوعی در بررسی آینده آموزش و پروش ترکیب شده با تکنولوژی نقش مهمی دارد. از زمانی که خانواده ها در تامین هزینه دانشگاه فرزندان خود دچار چالش شده اند، این سوال در ذهنشان تداعی می شود که آیا ارزشش را دارد یا نه! ارگان های آموزشی دنبال راه هایی هستند که ارزش کار خود را ارتقا دهند تا بتوانند نظر دانشجویان و خانواده هایشان را جلب کنند. هوش مصنوعی، قطعه گم شده پازل است. با گذر زمان فرهنگ و نگرش جامعه تغییر میکند. به بیان دیگر، به دنیای ماشینی وابسته تر میشود. لزوما چیز بدی نیست بلکه راهیست که جامعه جهانی در آن قرار دارد. حال اگر حکومت و یا ارگانی قصد هماهنگ شدن با تکنولوژی را نداشته باشد رفته رفته از بین میرود.
دلایل لزوم استفاده از هوش مصنوعی در همه ارگان ها (آموزشی):
1. هماهنگ شدن با سیستم آموزشی بین الملل
2. هزینه کمتر
3. موثرتر بودن نسبت به سیستم سنتی
4. خلاقیت بالا
5. سرعت زیاد
همگام با سیستم آموزش و پرورش بین الملل:
هماهنگی با سیستم آموزش و پرورش بین الملل مزایای بی شماری دارد. یکی از آنها این است که تمامی دانشجویانی میتوانند با مدرک تحصیلی خود در خارج از کشور کار کنند و دیگر نیازی به گذراندن دوره های جدید ندارند.برای مثال خیلی از دانشجویان ایرانی برای اینکه بتوانند در کشور خارجی کار کنند باید مدارک آموزشی آن کشور را داشته باشند و این یعنی اینکه باید دوباره درس بخوانند و هزینه های اضافه متحمل شوند! اما استفاده از هوش مصنوعی میتواند استانداردهای آموزشی کشور را به استانداردهای آموزشی بقیه کشورها نزدیکتر کند، در نتیجه سهولت برای دانشجو به وجود می آید.
کمتر شدن هزینه ها:
هزینه ها زمانی به وجود می آیند که خدمات از نیروی انسانی گرفته شود. نیازی نیست به یک ربات برای خدمات پولی بدهد! به دلیل هزینه های سرسام آور تحصیل بسیاری از آن محروم میشوند. این موضوع در دراز مدت باعث آسیب های جدی به کشور خواهد شد.
تاثیر بالاتر نسبت به روش های قبلی:
روش مدرن ترکیب شده با هوش مصنوعی، اصلا قابل مقایسه با روش های قبلی نیست. مقایسه این دو مثل مقایسه خودرو و اسب میباشد. تنها دلیلی که باعث میشود ارگان ها از هوش مصنوعی در آموزش و پرورش استفاده نکنند هزینه اولیه و دانش کم است.
به وجود آمدن خلاقیت در دانشجویان:
باید این واقعیت را قبول کرد. فرهنگ جامعه از افراد بالاتر شروع میشود و بعدا به پایین دستی ها منتقل میشود. برای آموزش و پروش هم این موضوع صدق میکند. علت خسته کننده بودن دروس برای بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان سیستم پر از اشکال آموزشیست که در اکثر کشور های دنیا قابل مشاهده است. از طرفی اگر سیستم آموزشی کل به صورت خلاقانه مدیریت شود، اکثر دانش پذیران به صورت ناخودآگاه تشویق به خلاق بودن میشوند مانندبسیاری از مراکز آموزشی کشور ژاپن که تکنولوژی و هوش مصنوعی را سرلوحه کار خود قرار داده اند.
سرعت بیشتر با هوش مصنوعی:
هوش مصنوعی روند کار را سرعت میبخشد. نیروی انسانی هرچقدر هم که قدرتمند باشد، باز هم از نظر سرعتی به آخرین حد خود میرسد و دیگر نمیتواند از حد مشخصی سریعتر باشد. در دنیای رقابتی این موضوع یک اتفاق جدیست. تصور کنید چه میشود اگر سرعت بالای یک ارگان آموزشی بتواند نظر فقط 10 نفر از نوابغ را (در هر رشته تحصیلی) جلب کند. آنها کشور را ترک میکنند.
چگونگی تاثیرهوش مصنوعی در آموزش و پرورش
ارزیابی سریعتر دانش جویان:
ارزیابی دانشجویان به صورت تک تک تقریباً غیر ممکن است زیرا بسیار زمانبر است اما وقتی پای هوش مصنوعی به میان میآید فقط کافیست که الگوریتم مشخصی را تعریف کنید تا ارزیابی به صورت اتوماتیک و به صورت خیلی سریعتر انجام شود. اگر خطای انسانی در ارزیابی دانشجویان وجود داشته باشد ممکن است جای دانشجوی با استعداد با دانشجوی بی استعداد عوض شود و این یعنی یک فاجعه بزرگ.
جلوگیری از ترک تحصیل اکثر دانشجویان:
مشکل خیلی از ارگانهای آموزش این است که نمیتوانند دانشجو را به ادامه تحصیل تشویق کنند زیرا پروسه آموزشی برای خیلی از دانشجویان سخت است و هیچ توجیهی برای ادامه تحصیل برای آن ها وجود ندارد. اگر پروسه ارزیابی توسط هوش مصنوعی انجام گیرد، دانشجوها به نسبت تواناییهای شخصی خود در جایی درست قرار می گیرند و دیگر درس خواندن برای آنها نه تنها سخت و طاقت فرسا نخواهد بود بلکه لذت بخش خواهد بود و هر کس به نسبت فهم و توانایی خود آموزش می بیند.
یک کلاس درس جهانی!
هوش مصنوعی این قابلیت را می دهد که بتوان کلاس های مجازی به صورت جهانی برگزار کرد حتی با وجود تفاوت زبان و زمان در اقصا نقاط جهان. از لحاظ سود مالی برای ارگانهای آموزشی این موضوع میتواند بسیار شگفت انگیز باشد چون با یک کلاس درس و یک محتوای آموزشی مشترک، ارگان های آموزشی میتوانند به هزاران یا حتی صدها هزار دانشجو در اقصا نقاط جهان به صورت یکجا تدریس کنند و به صورت ارزی درآمد کسب کنند. در حال حاضر مترجم های آنلاین وجود دارند که در حین ارائه مطلب به صورت ترجمه شده زیر نویس ارائه می دهند. با این کار محدودیت زبانی به طور کامل از بین میرود.
ساعات درسی در اختیار خود دانشجو:
تابحال برای شما هم اتفاق افتاده است که پدر یا مادرتان در ساعت ۷ صبح شما را برای مدرسه بیدار کنند و شما مجبور باشید که از خواب ناز بیدار شده و منتظر سرویس مدرسه شوید تا مدرسه بروید؟ این محدودیت، باعث از دست رفتن انگیزه دانش آموز و دانشجو برای درس خواندن در دراز مدت می شود. با استفاده از هوش مصنوعی این قابلیت به وجود میآید که ساعات درسی دست خود دانشجو یا دانش آموز باشد و هر زمان که خواست درس خواندن را شروع کند.
بازخورد آنالیز شده از عملکرد ارگان آموزشی:
هوش مصنوعی این قابلیت را به ارگانهای آموزشی می دهد تا بتوانند عملکرد خود را نیز بررسی و تحلیل کنند. بسیاری از ارگان های آموزشی در اقصا نقاط جهان دارای باگ هایی هستند که این باگ ها باعث می شود نه تنها به خود این ارگانها در دراز مدت ضرر برسد بلکه به روند آموزشی دانشجویان هم آسیب برساند. بزرگترین آسیب می تواند این باشد که دانشجو برای کار به شهر یا کشور دیگری برود و کیفیت آموزشی وی پایین تر از کیفیت آموزشی مردم آن شهر یا کشور باشدکه باعث می شود او در بازار کار عقب بیفتد.
آسانتر شدن پروسه آموزش دادن برای اساتید و مربیان:
سروکله زدن با دانشجویان از یک حدی به بعد برای اساتید بسیار خسته کننده می شود. آنها باید سوال هایی را که حتی ممکن است تکراری باشند، مکرراً جواب دهند و این نیروی انسانی را خسته و فرسوده میکند. در یک موسسه آموزشی در آمریکا پس از بررسی متوجه شدند که اکثر سوالات دانشجویان تکراری است. آنها هوش مصنوعی به نام "جیل واتسون" برای پاسخ دادن به سوالات طراحی کردند. او توانست تا ۹۷٪ به موفقیت در پاسخ دادن به سوالات برسد.
اینکار باعث جلوگیری هدر رفت نیروی کار انسانی میشود.
شخصی سازی روند آموزشی:
روش یادگیری برای دانشجویان مختلف متفاوت است اما اساتید نمیتوانند که یک به یک روش های متفاوت را برای هر دانشجو پیاده کنند. به این منظور میتوان از هوش مصنوعی برای این کار استفاده کرد. هوش مصنوعی قادر است رفتار دانشجویان را یاد بگیرد و دقیقا طبق میل آنها پروسه آموزشی را پیاده کند.
3 کمپانی بزرگ که از هوش مصنوعی در روند کاری خود استفاده میکنند:
1. NUANCE: کمپانی نیوآنس نرم افزارهای تبدیل گفتار به نوشتار تولید می کند. با استفاده از هوش مصنوعی میتواند ۱۶۰ کلمه در هر دقیقه به صورت متن در بیاورد. این شرکت قابلیت هایی برای دانش آموزانی که مشکلاتی در تلفظ حروف یا نوشتن دارند به وجود آورده است تا روند کاری و آموزشی برای آنها ساده تر شود و از آموزش محروم نشوند.
2. KNEWTON: کِی نیوتون با استفاده از هوش مصنوعی خود به نام آلتا میتواند مشکلات یادگیری دانش آموزان را تشخیص دهد و نسبت به ظرفیت فکری دانش آموز آموزش های لازم را به آنها بدهند تا دانشجویانی که از لحاظ فکری یک مقدار کندتر نسبت به سایر دانشجویان هستند از لحاظ آموزشی عقب نیفتند.
3. KIDSENSE: کیدسنس با استفاده از هوش مصنوعی به کودکان آموزش می دهد. هوش مصنوعی این کمپانی قادر است که صحبت های کودکان را به نوشتار تبدیل کند و به آنها بر اساس فیدبکی که میگیرد آموزش صحبت کردن، ارتباط برقرار کردن و لغات جدید بدهد. لازم به ذکر است که برخی از نرم افزارهای تبدیل گفتار به نوشتار قادر نیستند که کلام کودکان را تبدیل به نوشتار کنند.
کلام پایانی...
استفاده از هوش مصنوعی در روند آموزشی در بلند مدت برای یک کشور بسیار سودمند است چرا که دانشجویان می توانند نوابغ یا نخبه های آینده کشور شوند و دستاورد آن قدرتمند شدن همه جانبه کشور در صنایع مختلف است .